domingo, 5 de septiembre de 2010

Conferència de Claude Rameau, a la AEBAN

En el marc del HIT Barcelona i de l'assamblea de juny de la AEBAN, l'ex-president de France Angels, el Sr. Claude Rameau, imparteix una xerrada en la que desgrana el funcionment de France Angels, associació que agrupa les 75 xarxes de business angels existents a França.


Destaca que a France Angels existeixen grups que s'especialitzen en la inversió en diferents sectors, el que ells anomenen Sectorial Networks (SN). Actualment ja es troben en funcionament les següents agrupacions:

- Projectes de software (Logiciel).

- Projectes de tecnologies netes (Cleantech).

- Projectes de gestió de la salut (Healthcare Management).

- Projectes del sector agrícola (Agribusiness). On tracten temes com la distribució, organització, entre altres.

- Projectes del sector de la informació (Media).

i el darrer en incorporar-se ha estat una sectorial especialitzada en projectes en l'àmbit de l'esport.

També compten amb xarxes de business angels composades per antics alumnes de grans escoles de negocis i tecnològiques, i xarxes de grsns empreses.

En cada grup hi ha un líder de grup, generalment un empresari expert sectorial i un gestor (Group Manager), que en coordina el dia a dia.

També hi ha diferents categories de business angels.

1) Normal Business Angels: que inverteixen des de 5.000 fins a 100.000 euros per projecte.

2) Emprenedors en sèrie (Serial Entrepreneurs), tenen entre 35 i 40 anys, han estat exitosos en un àmbit molt específic i inverteixen entre 500k i 1 milió d'euros.

Rameau destaca també que a França la inversió privada en innovació i nous negocis està molt més desenvolupada que a altres països europeus com Espanya, entre altres degut a les polítiques Estatals d'impuls d'aquest àmbit des de principis dels 2000. Fonamentalment aquest impuls es concreta en:

- Promoció de la inversió privada a traves de campanyes de comunicació que creen interés en la inversió dels BAs i noves vocacions.

- Atorgar avantatges fiscals per les inversors dels business angels:

i) Per persones físiques. Posibilitat de creació d'una societat limitada simplificada, que dóna dret a deduccions sobre les quantitats invertides en l'impost de la renda i eximeix de tributació les plusvàlues per la venda de participacions estan exemptes.

ii) Atorgant bonificacions fiscals a través de vehicles d'inversió especials com Plans d'Estalvi en Accions (PEAs), Societats Unipersonal d'Inversions de Risc (SUIR), Fons de Mútues d'Innovació, entre altres.

- Promovent les xarxes de business angels acreditades, que presten serveis d'informació i acompanyament als business angels.

- Es creen fons públics que repliquen la inversió privada (Matching Funds). Doblant la inversió efectuada pels business angels.

Aquestes bonificacions es comencaran tímidament a aplicar a Espanya a partir de la declaració de la renda de l'any 2010, amb una bonificació del tram autonòmic de l'IRPF per inversions efectuades aquest 2010 per part de persones físiques, en empreses de nova creació que compleixin determinats requisits.

No hay comentarios:

Publicar un comentario